XXI дани преображења

авг
22

Отворена изложба слика насталих на Ликовној колонији „Ресава 2013“

 

     „Ова колонија је једна од ретких која има континуитет и која се организује у  ово  тешко време, када није ни мало лако обезбедити материјална средства да би се стварала уметност. Као што и сами видите, овде има доста различитих приступа, људи, доста изненађења која се тичу слика, формата слика и начина размишљања. Али све је то стање духа у Србији, стање ликовних уметника који, свако на свој начи, тумачи свет.  Ова колонија до сада има један завидан фонд уметничких дела, који завређују пажњу, тако да треба да се размиља о некој сталној уметничкој галерији савремене уметности“. - рекао је, поред осталог, проф.Штетић.

      Отварајући ову изложбу,  он је подсетио  окупљену публику на  деспотовачког сликара Војислава Јакића, чије је  име везано, како он каже, не само за Деспотовац и Србију, већ за цели европски маргинализам, уметнички правац ком је припадао. Штетић је помену  реалну потребу оснивање једне галерије посвећене делима овог великог ликовног ствараоца.

Сећајући се свих предходних ликовних догађања у Горњој Ресави, професор Штетић је закључио  да је у Деспотовцу, односно  у Манастирској воденици и  галерији Центра за културу излагала готово цела историја српског сликарства. „Све је то забележено у каталозима, и када би се све то ставило на једно место, то би била једна озбиљна и велика монографија најзначајнијих српских уметника“.

     Изложба слика са Ликовне колоније „Ресава 2013“ биће отворена за посетиоце до краја Манифестације.

 

 

 

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC