XXI дани преображења

авг
21

Друго вече 21. Дана српскога духовног преображења обележио концерт младих музичких талената Деспотовца

 

      Већ традиционално, ово вече привлачи пажњу многобројне деспотовачке публике тако да је сала у Народној библиотеци и овог пута била попуњена до последњег места. Родитељи, рођаци и познаници деспотовачких младих уметника на клавиру, као и многобројна публика, нису скривали своје одушевљење слушајући препознатљиве звуке Чајковског, Хајдна Баха, Моцарта, Шопена, Клементија, Калинског... Деца су својој публици даровала лепо музичко вече, а она њима заузврат дуге, громогласне аплаузе.

Након завршетка концерта,  за све учеснике у програму и њихове госте приређен је пригодан  коктел на коме су наставили дружење и размену позитивних емоција.

        Концерт је био прилика за краћи разговор са наставницом Станком Бацковић, која већ пуних пет година ради са нашим малим суграђанима учећи их почетним знањима музичке теорије и клавира, а круна њиховог заједничког рада управо су овакви концерти у Данима преображења. Преносимо вам разговор са госпођом Бацковић.

Какви су ваши утисци након вечерашњег концерта?

      Вечерас су моји ђаци  надмашили себе! Ја сам пресрећна што сам вечерас  заједно са њима, да поделимо  ово вече са њиховим родитељима и са свим другим људима који су дошли да их подрже. Неки од њих су наступали по први пут, тако да им је родитељска пажња и присуство било  заиста  потребно. Овај тип концерта се одржава баш у Дане српскога духовног преображења и то пету годину за редом. Иначе, током целе године деца имају   наступе  на  разним свечаностима  у  нашој  општини,   али ово је  круна њиховог рада током целе године. Као што сте и сами видели,  на крају концерта емоције  су прштале на све стране,  што ме је довело до усхићења и тај осећај ће ме још дуго држати.

Како сте дошли на идеју да млади  музички таленти из наше општине наступају на Данима српскога духовног преображења?

    Ми смо увек радили, да тако кажем,  у затвореном простору и ја сам желела да тај мој рад и рад мојих ученика буде презентиран шире, да и родитељи имају увид у то шта ја радим са децом  и колико су деца  посвећена свирању. Сматрала  сам да су саме школске приредбе на неки начин  стереотип  и  да деца не могу увек да покажу  своју музикалност, тако да сам дошла на идеју да осмислим један овакав концерт.  Овом приликом   желим да се захвалим свим председницима општине Деспотовац који су  подржали наступ наше деце, директорима  Центра за културу  и Народне библиотеке као организаторима и домаћинима концерта, али и свим оним људима који су на било који начин подржали наш заједнички рад чији је највећи успех управо овај концерт.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC