XXI дани преображења

авг
20

ОТВОРЕНИ 21. ДАНИ СРПСКОГА ДУХОВНОГ ПРЕОБРАЖЕЊА

      Обраћајући се окупљеним гостима и публици на самом почетку манифестације, председник општине Деспотовац Дејан Ненадовић, посебно је поздравио уважене госте Деспотовца и то Братислава Петковића, министра културе у Влади Републике Србије; генералног секретара  Председника  Републике Србије Недељка Тењовића; Дејана Поповића, државног секретара у Министарству енергетике; Драгија Видојевића, држаавног секретара у Министарству за рад и социјалну политику; Зорана Аврамовића, државног секретара у Министарству културе; Антона Соколова секретара амбасаде Русије, представнике суседних општина, чланове Програмског савета Дана, представнике спонзора манифестације, одборнике СО Деспотовац; бивше предесднике општине Деспотовац, као и пријатеље  манифестације и све суграђане, не скривајући своје велико задовољство и част да говори на отварању 21. Дана српскога духовног преображења. Председник Ненадовић је поред осталок рекао и следеће:„Истовремено  је  велика  част и обавеза говорити вечерас на овом месту и овим поводом. На осећање одговорности обавезује нас готово све што овај крај Србије чини јединственим, посебним и препознатљивим. Свакако, Манасија и Свети деспот Стефан Лазаревић обавезују више од свега осталог. Саградивши велелепно манастирско здање, манастир Ресаву, односно Манасију,  са утврђењем које је одолевало вековима и свему ономе што су они носили са собом, Деспот нам је оставио не само материјални споменик непроцењиве културне вредности, него вечно жив дух православља, српске историје, традиције,   писмености  и културе у свеопштем значењу. Само име деспотово остаје у нациоалној историји окићено епитетима мудрости, разборитости, дипломатичности, храбрости, али истовремено дубоке мисаоности,  религијске  и уметничке продуховљености. Велика је и звучна плејада људи који су на разне начине учествовали у трајању Дана српскога духовног преображења, који се ове године одржавају 21.пут за редом. Међу њима су свакао бројни српски академици, министри културе, црквени великодостојници, универзитетски професори, председници општине Деспотовац, али и бројни врхунски уметници, културни ствараоци, научни радници, као и читава армија оних људи који су учествовали у реализацији на десетине, готово стотине културних програма..“ У свим тим годинама трајања, времена су била тешка, низале су се године неповољних материјалних прилика или већих друштвених потреса. Ипак, Дани су опстајали и трајали, а над свима нама који смо се налазили  у улози организатора  и домаћина, као свемоћни ореол светлости надвијала се сен Високог Стефана и његове задужбине Манасије, које као да су опомињале: морате  опстати, морате издржати, Дани су ваш дуг баштини коју баштините, имену које носите, генерацијама које долазе...

    По други пут заредом, част да  званично  отвори  Дане припала  је министру културе у Влади Републике Србије      Братиславу Петковићу. У свом обраћању, министар Петковић је поред осталог рекао да  „упркос економској ситуацији која култури никада није била довољно наклоњена, ове године поготово, програм који ће се у Деспотовцу одвијати у наредних десет дана, пружиће могућност житељима овог краја и посетиоцима да се упознају са најзначајнијим остварењима савремене српске уметности, као и значајним научним радовима посвећеним средњевековном стваралаштву у науци, историји, књижевности и уметности“. На крају је пожелео  да овогодишње Преображење  „буде увод у  боље дане за нашу културу и земљу у целини“.

      Прво београдско певачко друштво,  уприличило је деспотовачкој публици назаборавно вече духовних и световних композиција, презентујући на најлепши могући начин сву традицију и славу овог великог и славног хора. Свему томе свакако је допринео и наратор Хаџи Петар Божовић, који је говорио одломке из  представе „Тако је говорио Николај“ Светог Владике Николаја Велимировића.

 

     „У самом наслову манифестације се крије нешто што одавно сви желимо, а то је културни преображај, јер овако није добро  и нешто се мора урадити. Живимо у времену када се култура готово не помиње или се избегава као непријатна тема.“, истакао је наш велики  драмски уметник Хаџи Петар Божовић, не  скривајући своје искрено  задовољство што је по први пут учествовао на Данима српскога духовног преображења.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC