XXI дани преображења

JULY_SHORT
30

Представљање манифастације "Дани српскога духовног преображења" у Медија центру у Београду


Он је подсетио да је иницијатива да се организује ова манифестација потекла од двојице чувених академика Павла Ивића и Мирослава Пантића и да окосница програма буде научни скуп који ће се бавити темама везаним за националну историју, уметност и културу уопште са нагласком на средњи век с обзиром да је ту саграђен најпознатији манастир Моравске школе -Манасија задужбина деспота Стефана Лазаревића.

Током преображенских дана поред научног скупа свакодневно су предвиђени програми који су у складу са верским празником и традицијом која се негује у овом делу Србије.

Председник Скупштине Деспотовца Владан Милошевић који је истовремено и директор рудника угља "Ресавица" нагласио је да су сви житељи овог краја свесни значаја манастира Манасија и поносни на аманет који им је оставио деспот Стефан и то им даје снаге да и у овим временима настоје да манифестација буде на виском научном и уметничком нивоу.

Према његовим речима организатори воде рачуна да и после смрти Ивића и Пантића у Програмском савету "Дана српског духовног преображења" седе најугледнија имена српске културе и сада је на челу Савета проф. др Гордана Јовановић родом из Деспотовца која је стекла славу својим преводом биографије деспота Стефана коју је написао Константин Филозоф.

Међу члановима Савета је троје академика Драган Недељковић, Никола Јанковић и Злата Бојовић, али и остали су професори универзитета као Јелка Ређеп, Рада Стијовић, Милош Ковачевић, Мирко Милетић, Зоран Аврамовић.

Како је најавио Милошевић, званично отварање манифестације предвиђено је да се одржи у 20 часова увече 19. августа на Тргу деспота Стефана наступом Првог београдског певачког друштва које ће према традицији извести Другу Мокрањчеву руковет. Дириговаће Светлана Вилић а наратор ће биити глумац Петар Божовић.

Из богатог програма он је издвојио као посебно вредне пажње концерт групе "Галија" који је заказан за 22. август на централном градском тргу где ће током тога дана бити етно-сабор народног умећа, затим ће у суботу (24 августа) на истом месту бити изведена позоришна представа "Константин" према тексту Дејана Стојиљковића у режији Југа Радивојевића.

У недељу, када се према устаљеној пракси одржавају музички програми, ове године ће наступити прваци балета београдског Народног позоришта на челу са Константином Костјуковим.

У понедељак ће први пут у оквиру ове манифестације бити приказан као главни програм дана филм "Белле Епоqуе или последњи валцер у Сарајеву" који је режирао Никола Стојановић а глуме Давор Јањић, Витам Маврич, Радмила Зивковић, Петар Божовић, Мира Бањац...а музику је писао Арсен Дедић.

У уторак (23. августа ) је вече посвећено џезу и наступиће Новосадски биг бенд а певаће Сергеј Трифуновић.

Последње вечери 29. августа наступиће Културно-уметничко друштво "Српска заједница из Македоније".

О програму научног скупа чија је ове године тема "Средњи век у српској науци, историји и уметности" говорила је директорка народене библиотеке "Ресавска школа" Санела Симић која је најавила да ће бити поднето 17 реферата током дводневног трајања које ове године претходи званичном почетку манифестације и одржава се 16. и 17. августа у градској библиотеци.

 

 

 

TURISTIČKO - SPORTSKA ORGANIZACIJA

DESPOTOVAC